ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

 

            Το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης και το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής “LaCulturelá” οργανώνουν Ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης / Ψυχοθεραπείας με θέμα «Ξαναγράφοντας τις Ιστορίες της Ζωής μας».

            Οι ομάδες βασίζονται στην εισαγωγή και αξιοποίηση της Δημιουργικής Γραφής στο χώρο της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας ως μέσο αναδόμησης επώδυνων ιστοριών ζωής και ανάδυσης εναλλακτικών ιστοριών.

Οι συναντήσεις των ομάδων θα είναι εβδομαδιαίες, δίωρες και θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Εργαστηρίου Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης. Η λειτουργία των ομάδων ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2015 κι έχει διάρκεια εννέα μήνες.

 

Κόστος για τη συμμετοχή στις ομάδες, 90 ευρώ/μήνα.

 

ΑΦΗΓΗΣΗ & ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Η αίσθηση της πραγματικότητας που έχουμε για τη ζωή μας κατασκευάζεται μέσα από ιστορίες. Έτσι αποκτούμε γνώση και αξιολογούμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τις σχέσεις μας και γενικότερα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.

            Οι ιστορίες μέσα από τις οποίες αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας είναι μία συνεχής διαδικασία ύφανσης συγκεκριμένων γεγονότων ζωής, τα οποία αποκτούν για διάφορους λόγους προνομιακή θέση σε σχέση με άλλα και στη συνέχεια συνδέονται με συγκεκριμένη σειρά με άλλα γεγονότα στην πορεία του χρόνου, διαμορφώνοντας την κυρίαρχη ιστορία της ζωής μας. Έτσι φτιάχνονται κυρίαρχες ιστορίες «επιτυχίας», «αποτυχίας», «ευτυχίας», «δυστυχίας» κ.τ.λ.

            Οι κυρίαρχες ιστορίες ζωής που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους είναι κυρίαρχες ιστορίες δυστυχίας, αποτυχίας κ.τ.λ.. Αυτές βέβαια οι ιστορίες εκτός του ότι εμπεριέχουν επιλεγμένα γεγονότα ζωής, μεταφρασμένα και συνδεδεμένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, εμπεριέχουν και διάφορα άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως π.χ.:

  • Έναν ένοχο που φταίει και είναι η αιτία της δυστυχίας.
  • Μία ταμπέλα που ‘κλειδώνει’ τους ανθρώπους σε ‘κακούς’, ‘καλούς’, ‘θύματα’ και ‘θύτες’.
  • Άκαμπτες πεποιθήσεις και στερεότυπα υπό τη μορφή οικογενειακών ή κοινωνικών μύθων.Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Οι κυρίαρχες ιστορίες ζωής αλλάζουν; Μπορούμε να γράψουμε ιστορίες ζωής χωρίς το κυνήγι του «ποιος φταίει;» και χωρίς ταμπέλες; Μπορούμε να αμφισβητήσουμε κοινωνικά και οικογενειακά στερεότυπα; Μπορούμε να νοηματοδοτήσουμε και να συνδέσουμε τα επιλεγμένα κυρίαρχα γεγονότα ζωής με διαφορετικό τρόπο; Και τέλος μπορούμε να ενσωματώσουμε στην αφήγηση της ιστορίας μας ξεχασμένα γεγονότα της ζωής μας;

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Η δημιουργική γραφή απελευθερώνει τη δημιουργικότητα που μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο την φαντασία όσο και να λειτουργήσει «θεραπευτικά». Από τη δεκαετία του 1990 κι έπειτα ένας σημαντικός αριθμός εργασιών έχουν αποδείξει ότι όταν άτομα γράφουν για συναισθηματικές εμπειρίες που έχουν βιώσει, προκύπτουν σημαντικά φυσιολογικά και ψυχικά οφέλη. (Pennebacker [1998,2014], Desalvo [1999])

Γράφοντας για συγκεκριμένα εσωτερικά θέματα ανοίγουμε ένα παράθυρο στον έξω κόσμο. Τα κείμενα πρέπει να συνδυάζουν τη δράση (γεγονότα) με το αποτέλεσμα (εσωτερικά αισθήματα) ανεξαρτήτως σε ποιο πρόσωπο γράφει ο συγγραφέας. Πρέπει να γράφουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχετίζονται οι λεπτομερείς περιγραφές του τι συνέβη με τα αισθήματα – του τότε και του τώρα – σε σχέση με αυτό που συνέβη. (Desalvo [1999])

Το να γράφει κανείς για θεραπευτικούς λόγους δεν χρειάζεται κανένα ιδιαίτερο ταλέντο, αν και αποκτούμε όλο και καλύτερη τεχνική όσο γράφουμε, ιδιαίτερα όταν δίνουμε σημασία στη διαδικασία της συγγραφής. Η Δημιουργική Γραφή εξετάζει συγκεκριμένα αντικείμενα. Δόμηση χαρακτήρα, πλοκή, οπτική γωνία, σκηνικό (χώρος και χρόνος), ύφος κλπ. Μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν στα κείμενα που θα παραχθούν, με διαφορετικό στόχο κάθε φορά. Ασκήσεις χαρακτήρα βοηθούν να «ξεκλειδώσουμε» τον ασθενή, αλλά και να γνωρίσει τους Άλλους που έχουν συμμετοχή στη ζωή του. Ασκήσεις οπτικής γωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε να του δώσουμε τη δυνατότητα να δει τα γεγονότα από άλλη οπτική γωνία.

Η συγγραφή επιτρέπει τη δόμηση μίας συνεκτικής, λεπτομερούς, προσεκτικής προσωπικής αφηγηματικής φωνής με τέτοιον τρόπο που δεν μπορεί να δομήσει η ομιλία (το να μιλάμε) για τις εμπειρίες μας. Μέσω της γραφής, η οδύνη μπορεί να μετατραπεί σε τέχνη, και η γραφή μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα κείμενα μας σαν μια δημόσια μαρτυρία με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να το κάνει η κατ’ ιδίαν θεραπεία.

Στην Αμερική ομάδες θεραπευτικής γραφής λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, ενώ η θεραπευτική γραφή χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία σωματικών προβλημάτων και ασθενειών, ειδικά σε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια νοσηλευόμενους ασθενείς.

 

Πληροφορίες – εγγραφές.

6972552163 (κ. Π. Χρυσός), 6947394277 (κ. Λ. Γιαννακουδάκης), Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Ψυχοθεραπείας: Ραδαμάνθυος 11, Ηράκλειο.