Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011, Ηράκλειο Κρήτης
Ξενοδοχείο Galaxy ώρα 09:00 – 20:00
Εισηγήτρια: Annette Kreuz Smolinski
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην ημερίδα που διοργανώνει το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης και Εκπαίδευσης με θέμα «Η Κρίση στο Ζευγάρι: Θεραπεία και Παρέμβαση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2011 στο Ηράκλειο Κρήτης (Ξενοδοχείο Galaxy).
Εισηγήτρια θα είναι η Prof. Annette Kreuz Smolinski, Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Οικογενειακής Φασικής Θεραπείας Φάση 2 της Βαλέντσια. Είναι εκπρόσωπος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οικογενειακής Θεραπείας στην European Association for Psychotherapy (EAP) και έχει βραβευθεί το 2010 από την European Family Therapy Association (EFTA) για τη διεθνή προσφορά της στο χώρο της Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας.
Η διάρκεια της ημερίδας θα είναι 8 ώρες και θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά. Τίτλοςτηςεισήγησηςθαείναι “’Make it and Break it’ in Couple Relationships. What a Therapist Should Know to Help Couples Improve Their Relationship”. Η ημερίδα θα έχει τη μορφή εντατικού κλινικού σεμιναρίου, με θεωρητικό και πρακτικό / βιωματικό μέρος, όπου θα παρουσιαστούν στρατηγικές και τεχνικές παρέμβασης στην κρίση ζεύγους.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Παναγιώτης Χρυσός, MD
Ψυχίατρος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης πραγματοποίησε στις 8 Οκτωβρίου 2011 ημερίδα με θέμα «Η Κρίση στο Ζευγάρι. Θεραπεία & Παρέμβαση». Εισηγήτρια της ημερίδας ήταν η Annette Kreuz Smolinski, Κλινική Ψυχολόγος, Διευθύντρια του Κέντρου Φασικής Οικογενειακής Θεραπείας της Βαλένσια.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος 81 συμμετέχοντες, από τους οποίους ζητήθηκε στο τέλος της ημέρας να συμπληρώσουν μία φόρμα αξιολόγησης της ημερίδας, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ανατροφοδότηση για το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης, στόχος του οποίου είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει τόσο στους εκπαιδευόμενούς του όσο και στο χώρο της συστημικής γενικότερα.
Στη συνέχεια παρατίθενται σε αδρές γραμμές τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη συμπλήρωση των εντύπων αξιολόγησης από τους συμμετέχοντες.
Από τα 81 άτομα που συμμετείχαν στην ημερίδα το έντυπο αξιολόγησης συμπλήρωσαν τα 42 (1 στα 2 άτομα). Από αυτά το 2,3% ήταν Ψυχίατροι, το 52,4% Ψυχολόγοι, το 7,14% Κοινωνικοί λειτουργοί, το 19,04% φοιτητές σε σχολές με αντικείμενο την ψυχική υγεία, το 9,62% εκπαιδευτικοί, ενώ ένα ποσοστό 9,5% ανέφερε άλλη ειδικότητα (νοσηλευτική, γενική ιατρική κ.α.). Το 40,47% των συμμετεχόντων που απάντησαν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, το 38,10% στο δημόσιο τομέα, 19,13% φοιτά σε κάποια σχολή, ενώ ένα 2,3% αναφέρει απασχόληση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα παράλληλα. Τα έτη της επαγγελματικής τους εμπειρίας ήταν κατά μέσο όρο 9,5.
Ως πηγή πληροφόρησης για την ημερίδα το 11,90% από τα άτομα που συμπλήρωσαν το έντυπο αναφέρει την ενημερωτική αφίσα, το 16,73% το ενημερωτικό έντυπο, το 21,40% την ιστοσελίδα του εργαστηρίου, το 26,16% το email που έλαβε από το Εργαστήριο, ενώ το 23,81% αναφέρει άλλη πηγή (ενημέρωση από συναδέλφους, facebook, κλπ).
Σε ό,τι αφορά στη διοργάνωση της ημερίδας το 30,95% αναφέρει ικανοποίηση σε απόλυτο βαθμό, το 57,15% ικανοποίηση σε μεγάλο βαθμό, ενώ ένα μικρό ποσοστό (9,52%) δηλώνει μέτρια ικανοποίηση ή δεν απαντά στο σχετικό ερώτημα (2,38%).
Αναφορικά με το επιστημονικό πρόγραμμα της ημερίδας, η μαζική πλειοψηφία των ατόμων (95,24%) αναφέρει ότι η επιλογή του θέματος (Η Κρίση στο Ζευγάρι. Θεραπεία & Παρέμβαση) ήταν «πολύ καλή». Τα άτομα που συμπλήρωσαν το έντυπο αξιολογούν το επιστημονικό περιεχόμενο της ημερίδας ως «πολύ καλό» σε ποσοστό 83,34%, ως «καλό» σε ποσοστό 11.9% και ως «μέτριο» σε ποσοστό 2,38% (γράφημα 6). Το 73,8% των ατόμων αξιολογεί το θεωρητικό μέρος της εισήγησης ως «πολύ καλό», το 14,29% ως «καλό» και το 9,53% ως «μέτριο». Το πρακτικό/βιωματικό μέρος της ημερίδας αξιολογείται ως «πολύ καλό» από το 45,24% των ατόμων, ως «καλό» από το 35,71%, ως «μέτριο» από το 14,29%, ενώ ως «ελλιπές» από το 2,38% (ένα άτομο δεν συμπλήρωσε αυτό το μέρος του εντύπου).
Το 69,05% των ατόμων που απάντησαν αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό επωφελήθηκε από τη συμμετοχή του στην ημερίδα, ενώ ωφέλεια από την ημερίδα σε μέτριο βαθμό δηλώνει το 30,95% . Το σύνολο των ατόμων 100% θα έπαιρνε μέρος ξανά σε μία αντίστοιχη επιστημονική εκδήλωση.
Στο τέλος του εντύπου αξιολόγησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν ελεύθερα τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους. Από τις 25 παρατηρήσεις που καταγράφηκαν σε αυτό το κομμάτι, το 44% αφορά στην επιθυμία των συμμετεχόντων για μεγαλύτερη έμφαση στο βιωματικό κομμάτι της ημερίδας (περισσότερος χρόνος για βιωματικές ασκήσεις), το 24% αφορά σε θετικά σχόλια για την εισηγήτρια (μεταδοτικότητα, κατάρτιση, κ.α.), το 16% στη δυσκολία παρακολούθησης που προέκυπτε από την ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ 16% αποτελούσαν διάφορα άλλα σχόλια.
Το Εργαστήριο Συστημικής Σκέψης & Εκπαίδευσης ευχαριστεί όλους όσοι πήραν μέρος στις εργασίες της ημερίδας και αποτέλεσαν πηγή ανατροφοδότησης για μελλοντικές δράσεις.